aliceb

Ljus och skugga

Vi fick orden ’’ljus och skugga’’ att inspireras av + en känd konstnärsgrupp och vi valde Marina Abramovic & Ulay. Vi kom snabbt överens i grubben om Marina Abramovic & Ulay när vi hade sett Marina verk STOLEN. Vi fastnade för verket då hennes ex Ulay kom in i rummet och det skapades en bomb av känslor. Marina Abramovic & Ulay hade tidigare varit ett par som levde tillsammans för att skapa konst. De levde i en van som de åkte jorden runt med för att skapa olika verk och dom gjorde allt tillsammans. De beslutade sig för att gå från var sitt håll på den kinesiska muren. Ulay började gå från ena sidan och Marina från den andra. När de tillslut skulle mötas på mitten skulle de gifta sig och vara tillsammans för alltid, tyvärr blev det inte som planerat. De gick som planetar från var sitt håll men istället för att bli ett så gick dom förbi varandra och gick skilda vägar. Deras kärlek tog slut och revs isär. Vi fastnade snabbt för detta och fick massa inspiration.

 

Vi var enade om att vi ville måla en tavla i gruppen. Vi kom på att tavlan skulle vara deras liv och kärlek tillsammans som sedan skulle rivas isär. Därför valde vi att riva duken till hälften, inte rakt igenom då så stark kärlek aldrig helt dör ut. (det kunde vi se i Marina verk_____ då Ulay kom och hon började gråta). Den sidan av duken som fortfarande var hel målade vi i grått, svart och vitt. Fliken som hänger över på andra sidan målade vi svart, även trästommen som nu syntes. Under fliken är det bara vitt och röd färg som rinner för att symbolisera blog från ett krossat hjärta. Fliken skapar även en skugga med tanke på att vi hade ljus och skugga att inspireras av. För att fliken skulle bucklas ut formade vi ett hjärta av alluminiumfolie som vi målade rött och sydde fast under fliken som hänger. Vi limmade även fast alluminiumfolie bitar i svart på den andra sidan tavlan för att skapa mer liv. Man ser inte det blodiga hjärtat om man inte kolar under fliken. Precis som om dom försöker dölja sin sorg. 

 

 

Vi relaterade ljus och skugga med kärlek då kärlek består av ljus och mörker fram och tillbaka. Marina Abramovic & Ulays kärlekshistoria hade säkert flera skuggor men dels att Ulay var otrogen. Så man kan tänka att det är Marina brustna blodiga hjärta under fliken.

Marina Abramovic & Ulay

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas