aliceb

Perspektiv.

 

 

 

 

Jag valde ''Centrum för uppmärksamhet''. Jag valde att göra kuben från perspektiv 3 för att det får kuben att se väldigt stor och ståtlig ut. Jag valde att mal den i färgen gul för det står för uppmärksamhet. Så perspektiv 3 för centrum och gul för uppmärksamhet. 

Mitt färdiga mönster!

 

Mönstret är kanske inte så likt ett Alhambra mönster det är kanske mer motsatsen. Mitt mönster är minimalistiskt medan jag Alhambra enligt mig är mer detaljernat.

Jag gillar kontrasten mellan Alhambras gamla vackra mönster och mitt ganska skarpa moderna enkla mönster. Det är som en modern utveckling av mönster och skapandet av mönster. 

 

Jag har arbetat i Photoshop där jag har färglagt och tryckt upp mönstret. 

 

Jag testade bland flera olika pastellfärger men kom fram till dessa! Jag valde att lägga in svart  som en färg för att de svarta kanterna i mönstret försvann under tiden jag redigerade och färglade. De svarta tycker jag lockar ögat och gör mönstret mer spännande. 

Mellan kuberna är det även svart, detta var inte menat men jag gillar det! Det ger en 3D effekt.

Till en början tänkte jag ha mönstret i ljusa färger med stora rutor så att det skulle vara passande i kök och hall. Nu skulle jag inte rekommendera detta mönstret i en hall eller kök... Mönstret blev lite rörigare än jag trodde och mina färger blev lite för skarpa och starka. 

 

Mönstret är i spegelsymmetri vilket betyder att de är spegelvänt, De är likadant från höger och vänster, upp och ner. 

Scannat mönster

Idag har jag skissat klart på mitt mönster och scannat in det på photoshoot i datorn. 

Mitt mönster är ganska minimalistiskt, det är raka linjer med en enkel cirkel i mitten. Jag valde att göra mönstret såhär för att jag vill håla det stilrent och fräscht. Det skall vara ett mönster som matchar till det enkla som till exempel i ett kök, en hall eller badrum. Det är i alla fall det jag tänker på när jag ser de raka och strikta linjerna. 

Just nu tänker jag mig lite rosa och blåa pastellfärger i mönstret. Jag vill ha det vårligt och modernt. Med modernt tänker jag lätt och ljust. 

Innan jag kom fram till mitt slutgiltiga mönster så gjorde jag lite skisser. Jag tänkte göra ett mer detaljerat mönster med blommor, cirklar och andra former men som sagt tänke jag till och ångrade mig. Jag valde som sagt istället de minimalistiska. 

När jag var klar med skissen så ritade jag upp mönstret med hjälp av ett rutigt papper och linjal. Sedan ritade jag en fjärdedel av mönstret och att bara få en tanke på hur resultatet kommer att bli. Eftersom mitt mönster är så likt på olika håll så kunde jag dela upp de i åtta bitar. Alltså det räcker med att jag scannar in en åttondel som jag sedan i pohotshoot dubblerar och fixar med för att få fram mitt mönster. 

Så jag ritade upp en åttondel av mitt mönster som jag sedan scannade in på min dator och sedan la jag in de i photoshoot. 

 

Skisser:

 

Skiss med linjal och rutat papper:

 

En fjärdedel av min skiss:

 

En åttondel av min skiss, även den jag scannade in: 

 

Dessa färger funderar jag på:

 

Alhambra

Alhambra är arabiska och betyder ''Den röda borgen''. Det är ett stort berg och palatsområde vid den sydspanksa staden Granada.  Den uppfördes av morerna från 1250 talet till 1300 talets slut. Det är en känd unik bevarad byggnad inom västlig islamisk arkitektur.

Byggnaden är fylld med mönster och tecken som säger olika saker relaterat till gud. Det är inte som kristendomen som målar och tecknar av sin gud, utan i Alhambra så visar och beskriver man gud med mönster, tecken och skrift.

Man måste såklart var påläst för att kunna veta vad det står på väggarna i Alhambra och vad mönstrerna betyder. Därför är det viktigt att man inte ritar av eller inspireras av ett möster som man inte vet vad det betyder. Man måste ta hänsyn till andra kulturer. 

Bilder på Alhambra mönster:

Surrealism

 

Surrealismen.

Uttryck, Budskap, färg, form och känsla.

 

Vad har du gjort och hur gick du tillväga?

 

Jag har gjort en människa som sitter i en bur med en stor fjäril på taket.

Jag tänkte att vi människor fångar in olika insekter i burkar (bland annat fjärilar då) för att ta en närmare titt på dom men nu är det fjärilen som har fångat in människan.

 

Inspiration?

Jag blev inte direkt inspirerad av något utan jag ville göra någon med en fjäril och sen spann jag vidare på den iden.

 

Vad kännetecknar ismen?

Surrealismen är en konstnärlig filosofi och rörelse. Surrealismen kan man säga är en följd av dadismen som är en slags ‘’anti-konst’’.

Det som är typiskt för surrealism är att motiven är verkliga men man får det att se overkligt ut. Man sätter ett motiv i ett omöjligt perspektiv. Det ska vara drömmande och overkligt.

 

Vad ville konstnärerna förmedla och varför?

Surrealismen är en konst som försöker förmedla det omedvetna. Det är som en krock mellan verklighet och drömmar.

 

En känd surrealistisk konstnär är Salvador Dali. Salvador har ritat dirket från hans tanskar och upplevelser.

‘’Den ändlösa gåtan’’ av Salvador Dali.Hur kopplar du ismen till ditt arbete?

Det som är surrealistiskt med mitt konstverk är just att en fjäril kan inte fånga in en människa i en stor bur vare sig den vill eller inte. Även att fjärilar inte är större än människor och i detta faller är fjärilen det. Det som också är lite kul är att allt är brunt eller grått, alltså inte så glada färger, förutom den stora fluffiga fjärilen! Jag gillar kontrasten mellan den fluffiga fjärilen och den stela buren. 

 

 

PROCESSEN:

För att göra gubben och buren så använde jag mig utav ståltråd, två olika tänger, hönsnät och papper. 

Jag formade pappret till en typ människa och sedan virade in den i ståltråd. 

Jag använde mig av silkespapper som jag rullade ihop till små bollar och limmade på på fjärilen. 

Fjärilen gjorde jag i ståltråd med fjäll av en liten tång. 

 

 

RESULTAT:

Spanska Renässansen konst.

Spanska Renässansen konst.

 

 

Den spanska renässansen kallar man för ’’pånyttfödelse’’ av de traditionella. Konsten är väldigt inspirerad av det gamla och Antiken. Renässansen är övergången från medeltiden till moderna.

 

Under den här tiden så uppkom massa nya tekniker och material och den mest populära var oljefärgen. 

 

 

 

Jag skrev ut 2 bilder, en bild på mig och en på ett porträtt som jag skulle måla av. 

Jag skriv ut bilden på mig för att jag ska måla mitt ansikte på det gamla porträttet.

 

Jag började med att måla hela plattan med brun färg. Medan de torkade så målade jag linjer med blyetch på alla bilder med samma mellanrum så att jag lättare kan måla av bilderna. 

 

Sen så skissade jag upp mig på plattan och började färglägga.

 

Man skulle börja med en helbrun bakrund så att man sedan kunde bygga på med mörka färger och sedan ljusare och ljusare. Till skillnad från akvarell då man börjar med det ljusa och bygger på med mörka färger. 

Jag blandade i _____ för att färgerna inte skulle torka så snabbt så att jag kunde göra finare övergångar. Sedan blandade jag också i ____ för att göra färgerna glansigare så att det ger mer liv i bilden. 

 

 

Jag tyckte det var ganska svårt med oljefärg för att jag har aldrig målat med et tidigare. Det var roligt att lära sig men jag tror att det kärvs mycket tid för att lära sig. 

 

 

 

HDK

Jag älskar guld och jag älskar rosa + att dom färgerna går väldigt fint ihop. Det är en kontrast mellan den hårda krdjan och de mjuka rosa molnet. Trots kontrasten mellan de hårda och mjuka passar dom bra ihop.

-

Naturhistoriska museet!

1 objekt på 10 olika sätt

Ståltråd 3D

 

Regnbågens färger ritat med tusch 

 

 

Pärlor

 

Papper, lager på lager

 

 

Akvarell

 

 

Olika papper 3D

  

 

Kol 

 

  

Collage

 

Ritat ett mönster med svart tusch

 

Svart tusch

 

Collage om mig

Här har jag gjort en liten sammanfattning av mig själv i form av ett collage. 

Jag älskar mode, havet, blommor, fjärilar, glitter, väskor, min katt Ester med mera. Det blåa på collaget ska föreställa havet, jag bor på västkusten 5 minuter från havet så man kan säga att det är en stor del av mig och min uppväxt. Havet och Ester, det vill säga katten, är målat med akvarell. Jag älskar att måla med akvarell, det påminner om min farmor som är ottroligt duktig på att måla med just akvarell. Det var också en anledning till varför jag valde att måla med det för då blir collaget även relaterat till min kreativa familj som betyder mycket för mig. 

Balenciaga, Louis Vuitton, Rosie Huntington-Whiteley, Prada, diamanter... älskar!!! Rosie är en väldigt känd modell men hon är också känd för hennes snygga klädstil! Jag tycker att hon är otroligt vacker. Prada och Louis Vuitton är 2 stora märken som bland annat gör fantastiskt snygga väskor och som jag skrev så älskar jag väskor haha. 

// Alice